HAVALANDIRMA TESİSATI NEDİR ?
Kapalı bir ortamın havasını değiştirmek maksadıyla farklı yöntemlerle, çeşitli araçlar kullanarak dışarıdan temiz hava akımının içeriye alınması işlemine havalandırma deriz. Kapalı ortamda bulunan istenmeyen kötü havayı dışarı atmak ve temiz havayı içeri almak sadece iyi bir havalandırma sistemi kurmaktan geçmektedir.İçeride hangi maddeyle çalışılırsa çalışılsın havalandırılması kesinlikle şarttır. Fakat havalandırma tehlikeli gazlara, buhar ve dumana, tozlara karşı çok kısıtlı bir koruma sağlar.Etkin bir havalandırma sistemi için, her çalışan için kimyasala bulaşmamış temiz bir nefes alma ortamını sağlar.Bazı Havalandırma Uygulamaları* Hazır flanşlı havalandırma kanalı* Alüminyum Hava Kanal Sistemi* Flexible Hava Kanal Sistemi* Spiro Yuvarlak hava kanal sistemi
- havalandırma ,çevre ve doğa kirlenmesiyle ile direkt bağlantısı olan bir sistem değildir.
- havalandırmacı Arıyorsanız Dikkat Ediniz.Bizde Her Türlü Havalandırma Sistemleriniz garantili yapılmaktadır.
- havalandırmacılar ,arasından Yılların Tecrubesi İle Müştei memnuniyetleri ile Kendimizi Zirveye taşıdık.
- havalandırma sistemleri imalatı ,Çevre Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığı Yönetmeliklerine Uygun Havalandırma Sistemleri Kuruyoruz İmalat ve Montajını Yapıyoruz.
- havalandırma cihazları ,Montaj Bakım ,Onarım,Revüzyon,Tadilat İşleri yapmaktayız.
- havalandırma ekipmanları ,Son Sistem ve kaliteli Ekipmanla İle İşlerinizi En kısa ve sağlam Bir şekilde tamamlıyoruz
- havalandırma tesisatı ,lüks değil zorunluluktur
- havalandırma sistemi ,peryodik bakıma ihtiyaç duyar
- havalandırma yapımı ,sistemli ,titiz yapılmalıdır
- havalandırma Yöntemleri ,sizlerin ihtiyaçlarınıza göre çeşitlilik gösterektedir.
- havalandırma uygulamaları ,güvenli ,sağlam , hızlı bir şekilde yapılmalı ve tüm sistemler tekrar tekrar kontrol edilmelidir.
- havalandırma otomasyon ,havalandırma projesi ve havalandırma ürünleri ,ne kadar kaliteli ise sizinde sisteminzin ömrü o kadar uzun olacaktır.
- havalandırma dünyası ,sizin dünyanızdır temiz bir nefes olmaz ise ne çalışanlarınız nede müşterileeriniz bulundukları yerde durmak istemezler.
- havalandırma firmaları ,arasından bizi ayıran şey babadan oğula geçen tecrube ve bilgidir.
- havalandırma grup , havalandırma sistemi gibi kurulumu meşakkatli olan ana yapılmaz ise sonuçları kötü olan sizleri daha kaliteli bir hayata taşıyacak sistemlerden biridir.
- havalandırma havuzu havalandırma sistemi içinde önemli bir yere sahiptir.
- havalandırma şirketleri ,havalandırma izalasyon ve havalandırma ölçüleri alırken dikkatli hesaplama ile maliyetleri azaltabilmektedir.
- havalandırma sistemleri uygulama fiyatları ,çeşitli kampanyalar ile zamana zaman düşürülmektedir.
- havalandırma ısıtma sistemleri ,gerek duyduğunuz anda çalıştırlmaya hazır bir sistemdir.
- havalandırma sistemleri fiyatları ,temizlenecek hava miktar ve temiz havanın nereden alınacağı ile doğru orantılıdır.
- havalandırma sistemleri firmaları olarak her zaman hizmet vermekten mutluluk duyacağız.
- havalandırma sistemleri hesabı için ücretsiz ekip isteyebilir ve fiyat teklifi alabilirsiniz.
- havalandırma sistemleri maliyeti ,azaltılmak için kalitesiz malzeme ve işçilik kullanılmaz.
- havalandırma sistemleri özellikleri ,ihtiyaç doğrultusunda yapılmaktadır.
- havalandırma sistemleri ,her kapalı alan için zorunludur.
MEKANİK TESİSAT NEDİR ?
Mekanik Tesisat inşaat işlerinde yaşam standartlarını ve konforu arttırmaya yönelik yapılan ve yapının iç sistemini oluşturan bileşenlerin bütünüdür. Makina mühendialiğinin etkinlik alanına giren mühendislik dalıdır.
Bunu insanlardaki atardamar sistemine benzetebiliriz. Vücudumuzu kaplayan derimizi binanın dış cephesine, kemiklerimizi de binanın kolon ve kirişlerine benzetirsek; vücudumuzda dolaşan ve bir sistem oluşturan damarlara da mekanik tesisat diyebiliriz.
Mekanik Tesisat Hizmetleri ve Yaşanabilir Yapılar
Mekanik tesisat tasarım hizmetlerini genel olarak aşağıdaki gibi sıralayabiliriz.
– Isıtma Tesisatı– Sıhhi Tesisat– Yangın Tesisatı– Klima Tesisatı– Havalandırma Tesisatı– Güneş Enerjisi Tesisatı– Doğalgaz Tesisatı– Asansör Tesisatı– Basınçlı Hava Tesisatı– Medikal Gaz Tesisatı– Çamaşırhane ve Mutfak Tesisatı– Buhar, Kondends, Kızgın Su ve Kızgın Yağ Tesisatı– Havuz Tesisatı– Mekanik Otomasyon– Fenni Muayene
Yapı ve tesislerin diğer mekanik ve her türlü ısı donanımı ile ilgili plan, proje, resim, hesap ve ihale dosyasının hazırlanması ve bunların uygulanması ile ilgili her türlü teknik denetim ve kontrollük hizmetlerinin kanun ve yönetmeliklere, tekniğin ve mesleğin genel ilke ve çıkarlarına uygun olarak uyum ve birlik içinde yapılmasıdır.
YOĞUŞMALI KASKAT KAZANLAR NASIL ÇALIŞIR ?
Kazanlar
Yoğuşmalı kaskad kazanlar , yanma sonucunda meydana gelen baca gazı içinde oluşan su buharını yoğuşturup buhar içinde bulunan suyu enerjiyi ısıtma sistemine aktarır. Bu sayede aynı mitardaki yakıttan daha fazla enerji elde edilir.
Yoğuşmalı kazanlar ile oluşturulan kaskad sistemler bir çok avantajı bir arada sunmaktadır. Yoğuşmalı sistemler düşük sıcaklıkla işletimde konvansiyonel (çelik kazan v.b ) sistemlere oranlar %30 yakıt tasarrufu sağlamaktadır.
Kaskad sistemlerde yüksek ve sabit sıcaklıkla işletim yapılması zorunlu olan, boyler , klima santrali, havuz ısıtma ve proses ısıtması gibi devrelerin düşük sıcaklıktaki devrelerden ayrı planlanması tavsiye edilir. Böylelikle düşük sıcaklık ile çalışan sistemler sürekli yoğuşma yapacak şekilde işletilebilir. Buda yakıt tasarrufunu beraberinde getirir. Sürekli yüksek sıcaklıktaki sistemlerde yoğuşma veriminden faydalanılamaz. Fakat yoğuşmalı kazanlar verim açısından düşük sıcaklıktaki sistemlerde gayet iyi bir çözümdür.
Yoğuşmalı Kaskad Kazanlar Nasıl Çalışır
Yoğuşmalı kaskad sistemler akıllı kumanda panelleri ile işletilirler. Kumanda panelleri anlık olarak ısıtma ihtiyacını takip eder, ve bu ihtiyaca karşlık çıkış suyu sıcaklığı ve kazan kapasitesini hesaplayarak işletim yapar. Kumanda panelleri isteğe göre kazanları teker teker veya belirli bir sıra mantığı ile işletime alır. Bunu yaparken dış hava sensörleri sayesinde dış hava sıcaklığını dikkate alarak ısıtma yükünü hesaplar. Ve tek noktadan tüm sistemin verimli çalışmasını sağlarlar.
Yoğuşmalı Cihazlarda Montaj Kolaylığı
Yoğuşmalı kazanlar düşük ve yüksek basınç sensörü, Baca gazı sensörügibi emniyet tertibatlarına entegre olması ve dönüş suyu sıcaklığı yükseltme gereksinimlerinin olmaması, kolay kurulum ve işlerim olanağıda sağlamaktadır.
Yoğuşmalı Kazanlar Baca Uygulaması
Yoğuşmalı kaskad kazanlar hem pozitif , hemde negatif bacalara uyumludur. Ayrıca merkezi veya tekli , tekcidarlı veya konsantrik baca sistemiyle kullanılabilir.
ISLAK ALARM VANASI NEDİR ?
Islak Alarm Vana Sistemi
Islak alarm vanası resimdede gördüğünüz gibi çeşitli isimlerde setler ve trimlerden oluşmaktadır. Diğer bir isimle Islak Alarm Vana seti veya Islak Alarm vana istasyonu diye bilinir.
Islak alarm vanaları otopark tarzında açık hatlarda kullanılmayan sulu sistem alarm vanasıdır. Islak alarm vanasının takıldığı yer 4 derecenin altına düşmemesi gerekmektedir , 4 derecenin altındaki hatlarda donma ihtimali olduğu için olası bir yangında çalışmama ihtimali olur.
Islak Alarm Vana Sistemi Ekipmanları
Islak Alarm Vanasının Gövdesi
Geciktirme Hücresi
Su Motor Gongu
Akış Anahtarı
Islak Alarm Vanası Bağlantı Şeması
Islak Alarm Vana Seti Fiyatları
Islak alarm vanalarında marka ve kaliteye göre fiyatlarda çok farklı değişkenlikle göstermektedir. Türkiye üretimleri sayesinde ithal ıslak alarm vanalarının fiyatları bir nebze olsun düşsede hala pahalı pazarda yerini almaktadır.
- Fiyatlar konusunu öncelikle satış sonrası hizmetler çok paralel yönte etkilemektedir. Eğer satıcı firma satış sonrası vereceği hizmeti doğruluyorsa ve buna örnekler verebiliyorsa doğal olarak fiyatınıda o yönde yükseltebiliyor.
- İsim yapmış firmalar kalitesini öne sünerek ve pazardaki duyulmuşluğunu kullanarak fiyatlarda çok indirime gitmezler. Zaten ilk maddede yer alan satış sonrası hizmetlerede bu markalar uymaktadır.
- Uygun fiyatlı ürünlerde PSI değerleri düşük olabilir , UL – FM Onayına haiz olmayabilir veya bir başka sebepte uygun olan markanın piyasaya girmek istemesi olabilir.
Örneğin 6″ Islak alarm vana fiyatı uygun yollu markalarda 700-750 Usd arasında seyrederken. Kaliteli ve pahalı markalarda 1750-2500 Euro arasında seyredebilir.
Satınalma konusunda yardımda bulunmamızı isterseniz iletişime geçebilirsiniz.
Islak Alarm Vana Markaları
- Fesco Islak Alarm Vanası
- Weflo Islak Alarm Vanası
- Viking Islak Alarm Vanası
- Victualic Islak Alarm Vanası
- Armaş Islak Alarm Vanası
- Duyar Islak Alarm Vanası
- Ayvaz Islak Alarm Vanası
- Tyco Islak Alarm Vanası
- Rapidrop Islak Alarm Vanası
- Prodector Islak Alarm Vanası
gibi markaları sıralayabiliriz. Yukarıdaki markalar ile alakalı veya burda olmayan markalar ile alakalı bilgi almak isterseniz iletişime geçebilirsiniz.
POMPA KULLANIM YERLERİ
Sitenizde ıslak rotorlu ve kuru rotorlu pompalara değinilmiş çokta güzel olmuş elinize sağlık. Fakat benim özellikle istediğim sizin anlatımınızla tüm pompa çeşitleri,hangisinin nerede kullanıldığıyla ilgili bir yazı. Mesela aynı kapasitede olmasına rağmen çok hızlı sirkülasyon pompası yerine santrifüj pompa neden kullanılmaz? |
Cevap:
Islak rotorlu pompalar genellikle ısıtmada kullanılır ve firmalarda farklılık göstermekle birlikte 25 m³/h 20 mss üzerinde ıslak rotorlu olarak üretilmemektedir. Soğutmada ise soğutma suyunu ısıttığı için ıslak rotorlu yerine kuru rotorlu kullanılır. Santrifüj pompalar ise yüksek debili sistemlerde kullanılır, uygulama ve projede pompa seçimi olarak kısmi yüklere bağlı olarak tek pompa veya çoklu pompa olarak kullanılabilir. Bu doğrultuda pompaları detaylı olarak inceleyelim.
Pompa başka bir kaynaktan aldığı mekanik enerjiyi dönüştürerek sıkıştırılamayan akışkanlara hidrolik enerji olarak veren bir makinedir. Pompa seçimi yapılmadan önce incelenmesi gereken üç önemli parametre vardır. Pompa tipi, pompanın birlikte kullanılacağı akışkan ve pompanın bağlanacağı tesisat olarak belirtebileceğimiz bu üç parametre eğer düzgün şekilde incelenmemişse muhtemelen ya sistem çalışmayacaktır ya da verimsiz çalışıp ciddi bir enerji tüketimi oluşacaktır. Pompa tipleri genel olarak hacimsel ve rotodinamik pompalar olmak üzere ikiye ayrılır. Pompa seçerken basılacak akışkanın kimyasal ve fiziksellerinin detaylı şekilde belirlenmesi gerekir. Son olarak tesisat olarak adlandırdığımız pompa ve diğer ekipmanların çalışacağı çevre şartları, yer, sıcaklık, denizden yükseklik, borulama, tesisat elemanları, kontrol kumandalarının analiz edilip en uygun koşulların sağlanması gerekir.
Pompalarla ilgili temel kavramlara göz atacak olursak bunların başında hidrolik güç, debi ve manometrik yükseklik gelmektedir. Piyasaya baktığımızda pompa tipi ve çalışma koşulları belliyse çoğu kişi pompa isterken üreticiye debi ve basma yüksekliği değerleri vererek pompa seçimi istemektedir. Fakat bu durum kesinlikle yanlıştır ve ciddi sıkıntılar doğurabilmektedir. Pompa teklifi verecek kişinin doğru ürünü ortaya koyabilmesi için yukarıda bahsettiğimiz parametreleri mutlaka gözden geçirmesi gerekmektedir. Doğru pompa seçimi ancak bu koşullar doğru değerlendirildikten sonra yapılabilir. Kavramlara dönecek olursak hidrolik güç sıvıya birim zamanda verilen enerjidir. Debi ise birim zamanda basılan akışkan hacmidir, çoğunlukla m3/sn, m3/saat ve lt/sn birimleri ile karşımıza çıkar. Son olarak pompanın 1kg ağırlığındaki akışkana kazandırdığı enerjiye manometrik yükseklik denir ve metre‐akışkan yüksekliği olarak ifade edilir (Örn. 50mSS ). Manometrik yükseklik kendi içinde potansiyel enerji, basınç enerjisi ve hız enerjisinden oluşur ve aşağıdaki formülle ifade edilir.
Hm = Hg + P/γ + V²/2g
Hm= Manometrik yükseklik
Hg= Potansiyel Enerji (Statik Yükseklik)
P/γ = Basınç Enerjisi
V²/2g=Hız Enerjisi
Pompa Tipleri
Hacimsel (Volümetrik – Pozitif Deplasmanlı) Pompalar
Bu pompaların temel çalışma kuralı akışkanın kapalı hacimler şeklinde düşük basınç (emme) bölgesinden yüksek basınç (basma) bölgesine taşınmasıdır. Kendi içinde doğrusal hareketli (Pistonlu, membranlı vs.) ve dönel hareketli (dişli, vidalı, paletli vs.) olmak üzere ikiye ayrılır.
Hacimsel pompaların teorisi çok basittir. Manometrik yükseklik sistem için gerekli değerde kendiliğinden oluşur. Teorik olarak sonsuza kadar gidebilir. Debi değerleri ise birim zamanda taşınan kapalı akışkan hacmi toplamı kadardır.
Rotodinamik (Santrifüj‐Karışık Akımlı‐Eksenel) Pompalar
Bu tip pompalarda akışkanın içinde çalışan bir çark bulunur. Kapalı hacim söz konusu değildir. Rotodinamik pompalar basitçe, akışkana hızlı hareket eden kanatlar ya da özel tasarlanmış belirli düzenekler aracılığı ile momentum kazandırırlar. Akışkanın momentumu açık kanallardan geçerken artar ve daha sonra yayıcı bölüme girerek, mevcut olan akışkanın yüksek hızını basınç artışına dönüştürür. Santrifüj pompalar, karışık akışlı pompalar ve eksenel pompalar olmak üzere üç şekilde sınıflandırılırlar. Bu sınıflandırmayı etkileyen en önemli unsur pompaların özgül hızı ve buna bağlı olarak çark yapısıdır. Bunların içinde maliyeti en düşük olan pompa tipi santrifüj pompalardır.
Rotodinamik pompalar ve çeşitleri ile ilgili Rotodinamik Pompaların Tipleri ve Kullanım Alanları konusuna bakabilirsiniz.
Rotodinamik Pompaların Performans Aralıkları
Pompa Tipi | Debi Aralığı | B.Yüks.Aralığı | Güç Aralığı |
ANSI Proses Pompaları (ANSI Process Pumps) | 2 ‐ 1200 m3/h | 15 ‐ 225 m | 0.75 ‐ 200 Kw |
API Proses Pompaları (API Process Pumps) | 2 ‐ 2400 m3/h | 15 ‐ 2250 m | 0.75 ‐ 4000 Kw |
Eksenel Akışlı Pompalar (Axial Flow Pumps) | 1000 ‐ 50000 m3/h | 3 ‐ 15 m | 7.5 ‐ 1500 Kw |
Hidrofor Pompaları (Booster Pumps) | 1 ‐ 2500 m3/h | 20 ‐ 2250 m | 0.75 ‐ 4000 Kw |
Salmastrasız Pompalar (Sealless Pumps) | 1 ‐ 350 m3/h | 5 ‐ 150 m | 0.37 ‐ 250 Kw |
Sirkülasyon Pompaları (Circulator Pumps) | 1 ‐ 200 m3/h | 5 ‐ 60 m | 0.37 ‐ 55 Kw |
Cryogenic Likid Pompalar (Cryogenic Pompalar) | 1 ‐ 250 m3/h | 5 ‐ 350 m | 0.37 ‐ 400 Kw |
Uçtan Emişli Pompalar (End Suction Pumps) | 1 ‐ 2000 m3/h | 5 ‐ 250 m | 0.37 ‐ 250 Kw |
Yangın Pompaları (Fire Pumps) | 1 ‐ 1500 m3/h | 30 ‐ 400 m | 10 ‐ 600 Kw |
Yatay Split Pompalar (Horizontal Split Case Pumps) | 20 ‐ 25000 m3/h | 15 ‐ 500 m | 2 ‐ 4000 kw |
Manyetik Tahrikli Pompalar (Magnetic Drive Pumps) | 1 ‐ 1000 m3/h | 5 ‐ 300 m | 0.37 ‐ 300 kw |
Kademeli Pompalar (Multistage Pumps) | 1 ‐ 2500 m3/h | 30 ‐ 2500 m | 0.75 ‐ 4000 kw |
Çamur Pompaları (Slurry Pumps) | 1 ‐ 7000 m3/h | 10 ‐ 100 m | 0.75 ‐ 1500 kw |
Kendinden Emişli Pompalar (Self‐priming Pumps) | 1 ‐ 1500 m3/h | 3 ‐ 120 m | 0.75 ‐ 150 kw |
Dalgıç Pompalar (Submersible Pumps) | 1 ‐ 1750 m3/h | 3 ‐ 80 m | 0.75 ‐ 200 kw |
Düşey Milli Pompalar (Vertical Sump Pumps) | 1 ‐ 1750 m3/h | 3 ‐ 80 | m 0.75 ‐ 200 kw |
Dik Türbin Pompalar (Vertical Turbine Pumps) | 10 ‐ 35000 m3/h | 5 ‐ 600 m | 1 ‐ 4000 kw |
Hacimsel ve Rotodinamik Pompaların Karşılaştırılması
Hacimsel Pompalar | Rotodinamik Pompalar | |
Debi ‐ Q | Debi az veya çok titreşimlidir. Rotodinamik pompalara göre daha düşük debilerde çalışırlar. | Debi düzgün ve süreklidir. Çok yüksek debi değerlerine ulaşabilirler. |
Manometrik Yükseklik ‐ Hm | Çok yüksek basınç değerlerine ulaşabilirler. Düşük hızlarda ve her debi için istenen Hm değerleri elde edilebilir | Büyük manometrik yükseklik değerleri ancak yüksek hızlı ve çok kademeli pompalarla elde edilebilir. |
Dönme Hızı (n) ve Yol Verme | Dönme hızı genellikle düşüktür (100‐1000d/dk). Yol verme sırasında vana açık olmalıdır | Dönme hızı yüksektir (1000‐3600d/dk). Yol verme sırasında vana kapalı olmalıdır. |
Genel Verim (ɳ) | Pratik olarak Q/Hm değerine bağlı değildir. Verim yüksektir (%85‐90). Verim akışkan cinsine bağlı değildir. | Verim Q/Hm değerinin etkisindedir. Yüksek verim büyük debilerde ve belirli Q/Hm oranlarında elde edilebilir. |
Sabit Dönme Hızı için Performans | Debi sabittir, Hm’e bağlı değildir. Ancak By‐Pas veya bazı özel önlemlerle azaltılabilir | Debi, manometrik yükseklikle değişir. Vana kısılarak debi azaltılabilir. |
Sabit Hm için Performans | Debi, hız değiştirilerek azaltılabilir. (Bu sırada verim azalmaz) veya By‐Pas yapılabilir (Verim Düşer) | Debi, hız değiştirilerek veya vana kısılarak azaltılabilir.(Her iki durumda da verim düşer) |
Sabit Debi için Performans | Hm, debiye bağlı olmaksızın değişebilir (Bu sırada verim azalmaz) | Hm, hız değiştirilerek veya vana kısılarak azaltılabilir.(Her iki durumda da verim düşer) |
Viskoz Sıvılara Uygunluk | Akışkan akıcı olduğu sürece basılabilir. Basılabilen max. viskozite değeri 10000CS olabilir. | Akışkanın viskozitesi arttıkça performans düşer. Basılabilen max. viskozite değeri 600 CS olabilir. |
Süspansiyonlara Uygunluk | Özel dizayn ile sıvı sayılabilecek orandaki süspansiyonları basabilir. | Mutlak katı konsantrasyonu max. % 7 olan süspansiyonları özel çarklarla basabilir. |
İri Katı Parça içeren Sıvılara Uygunluk | Sınırlı olarak kullanılabilir. Özel tipler gerekir. | Uygun Çark Formları ile iri katı parçalar taşıyan sıvıları iyi verimlerle basabilir. |
Köpüren Sıvılara Uygunluk | Uygundur. (Doğru tipi seçmek gerekir) | Ancak çok düşük hızlarda kullanılabilir. |
Yol Verme Koşulları | İlk hareket momenti çalışma momentine yakındır. Atalet momentleri de büyüktür. Bu yüzden ilk hareket için özel önlem gerekir. | İlk Hareket momenti düşüktür. Atalet momentleri düşüktür. Her türlü motorla direkt olarak çalıştırılabilir. |
Gerekli Hacim, Ağırlık ve Fiyat Koşulları | Düşük Devir ve özel yapı sebebi ile hacmi büyük, ağırlığı fazla ve fiyatı yüksektir. | Yüksek hız, sürekli akış ve titreşimsiz çalışma sebebi ile küçük, hafif ve ucuzdur. |
İşletme, Bakım ve Onarım Koşulları | İşletme, bakım ve onarım için eğitilmiş personele ihtiyaç vardır. Bakım‐ onarım maliyetleri yüksektir | İşletme, basit ve kolaydır. Çok az bakım gerekir. Bakım ‐ onarım maliyetleri düşüktür. |
Santrifüj Pompalarda Akışkan Özelliklerinde Dikkat Edilmesi Gerekenler
Fiziksel Özellikler
Viskozite
Santrifüj pompa ile basılabilecek sıvıların viskozitesi oldukça düşüktür. Maksimum kinematik viskozite 600 CS ‘ seviyelerindedir. Viskozite arttıkça debi, manometrik yükseklik ve verim değerleri düşer.
Özgül Ağırlık
Santrifüj pompa ile basılacak sıvının özgül ağırlığı için bir sınırlama yoktur. Ancak çekilen güç özgül ağırlıkla orantılıdır. Bu nedenle mukavemet sorunları ortaya çıkabilir. Sudan daha ağır sıvılar için mukavemet hesabı kontrol edilmelidir.
Katı Partiküller
Su için tasarlanmış pompaların basabileceği katı parça boyutları çarkın en dar aralığından küçük olmalıdır. Büyük katı partikül içeren sıvılar için özelpompalar dizayn edilir. Partikülün şekline ve cinsine göre de değişik uygulamalar yapılmaktadır. Örneğin lifli sıvılar için farklı, hafif partiküller için ayrı, yumuşak partiküller için ayrı tipte çark geometrileri geliştirilmiştir. Partiküllerin sertliğine göre de farklı malzemeler kullanmak gerekir. Kuru partikül oranı % 7’den fazla olmamalıdır.
Küçük Sert Partiküller
Küçük boyuttaki sert partiküller pompanın birbirine yakın çalışan yüzeylerinde aşınmalara neden olur ve pompa performansını düşürür. Özellikle dengeleme diskli pompalarda disk aralığı çok küçük olabilir ve aşınma çok hızlı gerçekleşebilir. Sert partiküller için farklı malzemeler gerekir. Ya çok sert veya çok yumuşak malzemeler kullanılır.
Gaz İçeren Sıvılar
Sıvının içerisinde kolayca ayrışan gazlar varsa bunlar hava cebi yaparak pompajı önleyebilirler. Bu iş için geliştirilmiş özel pompa tipleri kullanılmalıdır.
Buharlaşma Basıncı
Buharlaşma basıncı yüksek olan sıvılar pompanın kolayca kavitasyona girmesine neden olurlar. Bunun için pompanın kavitasyon koşulları çok iyi değerlendirilmeli ve önlem alınmalıdır. Buharlaşma basıncının sıcaklıkla arttığı unutulmamalıdır.
Kimyasal Özellikler
Basılacak sıvının kimyasal etkilerine uygun malzeme seçimi gerekir. Bazı kimyasallara dayanıklı malzemelerin temininde zorluklar olabilir. El kitaplarında pompalarda kullanılan malzemelerin değişik kimyasallara dayanıklılığını gösteren tablolar ve abaklar bulunabilir. Kimyasal dayanıklılık gr / m² x saat olarak da ifade edilebilir.
Tesisat Özellikleri
Bir pompa sisteminin kullanılacağı tesisat kendi başına bir proje konusudur. Her türlü ekipmanın pompa sistemine uygunluğu ve kullanım şekli çok özenle kullanılacak pompanın özellikleri de göz önüne alınarak yapılmalıdır. Yazımızda tesisat proje konusundan ziyade bu tesisattan kaynaklanan belli başlı maddeleri belirteceğiz. Aşağıda belirteceğimiz hususlarda ki en ufak hatalar çok ciddi boyutlarda sorunlar yaratabilmektedir.
1) Tesisatta kullanılan boru, özel parça ve armatürlerin kalitesi; Bu parçaların projede öngörülen malzemeden olması önemlidir.
2) Armatürlerde tip ve hatta marka belirtilmelidir. Çünkü her firmanın ürettiği armatürlerin kayıp faktörleri, iç kesit alanları farklıdır.
3) Tesisat işçiliğinin usulüne ve projesine uygun yapılmış olması,
4) Gerekli boru eğimlerinin doğru verilmiş olması,
5) Sistemin hava yapmaması,
6) Projeden fazla dirsek vs. kullanılmış olmaması gibi,
7) Tesisat işçiliğinin temiz ve titiz yapılmış olması,
8) Boru işçiliği sonunda tüm parçaların sökülüp temizlenmiş olması,
9) Boru sistemi veya pompa içinde kaynak çapağı, çakıl, kum, üstüpü vs. kalmamış olması,
10) Boru sisteminden pompaya anormal yükler gelmemesi,
11) Isıl veya mekanik genleşmelerin pompayı etkilememesi,
12) Gereken yerlerde ve doğru şekilde genleşme parçaları (Kompanzatör) kullanılması.
Yukarıda belirli başlıklar altında incelediğimiz pompa seçimi ve pompa tiplerinin anlaşılacağı üzere doğru, yerinde ve uygun pompayı seçmek için birçok kriterin aynı anda değerlendirilmesi çok önemlidir. Pompa seçerken pompa tipine, pompanın kullanılacağı ortam özellikleri ve son olarak mekanik tesisat projesine çok dikkat edilmelidir. Bu üç maddenin herhangi birinde yapılacak hata diğer parametreler ne kadar düzgün olursa olsun pompamızın verimsiz çalışmasına ya da çalışmamasına yol açacaktır. Genel olarak her biri ayrı inceleme konusu olan bu parametreler konusunda ilk amacımız temel kavramları ve dikkat edilmesi gereken noktaları belirtmektir.
Sayın Misafirlerimiz, yukarıdaki bilgilerde gözden kaçan bir husus olması durumunda yorum yaparak en doğru çözüme ulaşmak için yardımcı olabilirsiniz.
MEKANİK TESİSAT DALLARI
Isıtma ve Soğutma Tesisatı (Isıtma Soğutma Boruları, Radyatör, Fancoil, Konvektör, Kazan, Boyler, Eşanjör, VRV, Klima, Chiller…) Havalandırma Tesisatı (Klima Santrali, Egzoz Fan, Üfleme ve Emiş Kanalı, Menfez, Difüzör, Hava Damper, Panjur, Filtre, Susturucu, Kanal Aksesuarları…) Sıhhi Tesisat (Hidrofor, Temiz ve Pis su Boruları, Vitrifiye, Armatür, Pompa, Depo, Su Arıtma Cihazı, Su Yumuşatma Cihazı…) Yangın Tesisatı (Sprinkler, Yangın Dolabı, İtfaye Bağlantı Ağzı, Yangın Bariyeri) Otomasyon TesisatıMEKANİK TESİSAT PROJELENDİRME
Nasıl ki bir bina inşa edilirken mimari projeye ihtiyaç duyuyorsa , mekanik projede aynı şekilde mekanik projeye ihtiyaç duyar. Bu projeler autocad, revit veya başka bir program yardımıyla çizilip paftalar halinde basılır ve imalatta boru veya kanal yollarının geçeceği yerleri belli.
Yangın Söndürmede Su Kullanılması, Su Yangını Nasıl Söndürür?
SORU: Yangın Söndürmede Su Kullanılması, Su Yangını Nasıl Söndürür?
CEVAP; Yangın Söndürücü Olarak Su
Yangın Söndürme sistemlerinde en yaygın söndürücü akışkan olarak kullanılan su, yangın söndürme yönünden olumlu veya olumsuz fiziksel, kimyasal, çevresel özellikleri ve etkileri bilinerek ve bu özellikler sistematik biçimde ele alınarak kullanılmalıdır.
-
Donma
Saf su 0oC’ de katı hale geçer, yani donar. Ancak kullanım suyu saf su olmadığından, içinde bulunan erimiş tuzlar ve madenler nedeniyle, 0-5oC’ de donar. Donan su akışkanlığını yitirir ve yangına püskürtülemez hale gelir. Aynı zamanda, donan su genişlediğinden boru ve boru birleşim yerlerinde bulacağı zayıf noktalardan borulamayı ve tesisatı patlatır. Bu nedenle, mekanik tesisat açısından, en düşük ortam sıcaklığının +5oC’ den düşük olduğu yerlerde, suyun donması düşünülerek gerekli önlemler alınmalıdır.
-
İletkenlik
Saf su yalıtkan olmasına karşın, kullanım suyu saf su olmadığından, içinde bulunan erimiş tuzlar ve madenler nedeniyle, bir iletkenliği vardır. Özellikle, birbirine değen damlacıklardan oluşan demet biçiminde atımda ve iletkenlik sürekliliğinin sağlandığı su atım biçimlerinde ve canlı elektriğin birikmiş suyla tam temas halinde olabileceği durumlarda, suyun iletkenliği nedeniyle elektriği taşıyacağı dikkate alınmalıdır. Bu nedenle, özellikle canlı elektrik bulunan donanıma atılan suyun, elektriğin ıslanan diğer yerlere ve insana da taşınabileceği ve zarar verebileceği dikkate alınmalı, gerekli önlemler alınmalıdır.
-
Soğutma Etkisi
Su, gerek atılırken kendi sıcaklığının düşüklüğü, gerekse sıvıdan buhara geçişindeki faz değişimi sırasında ortamdan çektiği önemli miktardaki enerji nedeniyle, önemli bir soğutma etkisine sahiptir. Bu etki sayesinde, hem yanmakta olan bir maddeyi soğutarak hızla söndürmede etkili olur, hem de yanmaya yeni katılacak maddelerin ve bölgelerin ıslatılarak, zor tutuşmasını sağlayarak, bunların soğutulmasına ve yanma sıcaklığına ulaşmasına engel olur.
-
Boğma Etkisi
Ufak parçacıklar biçiminde atılan veya sıcak yüzeye değerek su buharına dönüşen su, yanmakta olan maddeyi ve bölgeyi hacimsel olarak çevreleyerek, oksijenin bağıl olarak azalmasını sağlar. Böylece yangının hava ve oksijenle olan ilişkisini keserek, oksijenle beslenmesine engel olur, yani yangını boğar.
-
Dağıtma Etkisi
Uygun biçimde atılan su, yangının dumanını ve ısısını dağıtıp, bastıran bir etkiye sahiptir. Böylece dumanın hem insana yönelik boğma etkisini düşürür, hem de dumanın yolunu keserek yangının yayılmasına ve başka bölümlere sıçramasına engel olur.
-
Perdeleme Etkisi
Uygun basınç ve damlacık yapısında, özellikle perde biçiminde düşey olarak atılan su, yangının ısısının, alev ve dumanının önünü keserek yıkar ve perdeler.
-
Taşıma Etkisi
Su, atıldığında içinde bulunan diğer maddeleri de taşıyan bir araç gibidir. Özgül ağırlığı ve yüzey gerginliği suyunkinden az olan maddeleri kolaylıkla taşıyabilir. Bu özelliği nedeniyle, sıvı ve parlayıcı yakıtları su yüzeyinde taşıyarak yangına olumsuz bir etki yaratabileceği gibi, yangın söndürücü köpükleri taşıyabilmesiyle olumlu bir etki de yaratabilir.
-
Artı Basınç Etkisi
Su, yanmakta veya yanmış olan sıcak yüzeylere temas ettiğinde buharlaşır. 1 lt su yaklaşık 1m3 su buharı oluşturarak, ortamda artı basınç oluşturur ve taze havanın yangına ulaşmasına engel olur, dumanı iterek uzaklaştırır.
Fon coil Tesisatı
Fan coil cihazları kışın ısıtmada yazın serinletmede kullanılır. Fan coiller kullanım yerine göre seçilir. Okullarda yer tipi , evlerde ağırlıklı olarak 4 yöne üflemeli yada Duvar Tipi tercih edilir.
Otellerde kanallı tip fan coiller ağırlıklı olarak kullanılır. Bütün fan coil cihazları termostatla kullanılır. Yer , duvar tipi ile 4 yöne üflemeli kaset tipinde duvara montajlı termostatlar kullanılır. Fan coil sistem seçimleri Aktürk Mühendislik tarafından yazılımı yapılan Proje Yönetimince çok kısa zamanda doğru bir şekilde yapılmaktadır.
Fan Coil tesisatı Nasıl Yapılır ?
Fan coil cihazları ısı pompası ile kullanıldığında kışın ısıtma yazın bir klima gibi serinletme işlevini yerine getirirler . Fan coil tesisatı biraz kalorifer tesisatına benzer fakat hesaplamalar çok farklıdır. Fan coil cihazlarının ısıtma kapasiteleri serinletme kapasitelerine göre çok yüksektir. Mühendislik hesaplamaları en kritik değere göre yapıldığına göre hesaplamalarda soğutma değerleri dikkate alınır. Diğer bir yandan iklim değerleride bu seçimde etkilidir. Eğer soğutma yükü fazla olan bir bölgeyse soğutma değerleri kritik değerler olarak alınır. Isıtma yükü fazla olan bir bölgede ise ısıtma değerleri göz önüne alınır.
Isıtma ve soğutma işlemlerinde taşıyıcı sıvının davranışları sistem detaylarında önemlidir. Soğutma konumunda büzüşme yapan sıvı ısıtma konumunda genleşme yapar. Isınan sıvı yukarı doğru hareket etmek isterken soğuyan sıvı aşağı doğru hareket eder bu davranışlar nedeniyle : pompa seçimi , boru çapı ve tipi seçimi , genleşme – büzüşme tankı seçimleri karmaşık bir hale gelmektedir.
Fan coil boru çapları seçiminde ısıtmaya göre seçim yapmak çok kolay olmasına rağmen soğutma boru çapı seçimi birçok değerin gözönünde bulundurulmasıyla yapılabilir. Eğer 4 borulu sistem ile tesisat hatları çekliyorsa işlemde daha kolay olmasına rağmen çok büyük maliyetler sisteme yük olarak biner. Villa yada küçük orta ölçekli binalarda bu şekilde tesisat yapmak maliyet yönünden çok tercih edilmez.
İki borulu sistemde sıvın ısıtma ve soğutmadaki ters davranışları nedeniyle kritik boru çapı hesabı ısı kazancı yada ısı kaybına göre hesaplanmalıdır.
Fan coil borularında sıhhi tesisat borularının kullanımı uygun değildir. Sistem kışın 50-90 C arasında çalışırken yazın 6-12 C arasında çalışacaktır. Seçilen borunun bu şartları karşılaması gerekmektedir.
Fan coil hattında bütün borular çok iyi ısı yalıtımı yapılmalıdır. Kalorifer sisteminden en önemli farklarından biriside budur.
Fan coil tesisatında boru çapları ısı yüküne göre seçilir. Sıvının taşıyacağı kapasite , hattın uzunluğu , hat üzerindeki dirençler eklenerek hıza göre çap seçimi yapılır.
Yerden Isıtma Sistemleri
Yerden ısıtma sistemlerinin Dünya.da 3 türü bulunmaktadır. Kullanım yeri ve proje özelliklerine göre sistem seçimlerini yapıyoruz.
Bu ısıtma sistemleri borulu-sulu , kablolu-elektrikli ve karbon folyo şeklindedir. Borulu ısıtma ısı pompası , doğalgaz , termal su , katı yakıtlı kazanlarla beslenebilir. Kablolu ve karbon ise direkt olarak elektrik enerjisini tüketirler. Sulu yerden ısıtma her türlü alternatif enerji kullanımına uygun iken kablolu ve karbon folyo ile bu mümkün değildir. Yerden ısıtma sistemlerinde karbon ve kablolu sistem çok kontrollü-hızlı tepkime verirken borulu sistemde bu süreç daha uzundur. Konerji olarak 3 türünde mühendislik , projelendirme , danışmanlık , malzeme satışı ve uygulamasını yapıyoruz.
Yerden Isıtma Sistemleri, Yerden Isıtma, İstanbul Yerden Isıtma, Yerden Isıtma Fiyatları, Anadolu Yakası Yerden Isıtma
Merkezi Isıtma Sistemleri
Merkezi sistemler, kullanım yerine göre yer tipi, duvar tipi, teknolojisine göre yoğuşmalı ve yoğuşmasız olarak ayrılırlar .
Popülaritesi son 10 yılda ciddi anlamda artan yoğuşmalı sistemler, yanma sonucu oluşan atık gazların içerisinde bulunan su buharının enerjisini, özel dizayn edilen ısı eşanjörü vasıtası ile kapalı devre suyuna aktararak verimliliğin artmasını sağlarlar .
Kaskad sistemler ise, yüksek ihtiyaçlara cevap verebilmek için birden fazla kazanın paralel çalıştırılması ile oluşturulmuş sistemlerdir. Birbirine bağlı ve oransal kontrollü çalışan kaskadlar, yatırım maliyeti açısından tek bir büyük kazandan daha ekonomik olabilirler ve günümüzde en çok tercih edilen sistemler arasında yerini almaktadır.