MEKANİK TESİSAT SEMBOLLERİ
Genel anlamda boru tutucu, Akustik sinyal, Boru kayar yatağı, Buhar ya da su fıskiyesi, Kılavuzlu boru kayar yatağı, Yükselen basınç, Rulmanlı boru kayar yatağı Azalan basınç, Masuralı boru kayar yatağı, Belirli bir üst limit üzerinde basınç, Değişmez (sabit) nokta bağlantısı, Belirli bir alt limitin altına düşen basınç, Alttan boru desteği, Belirli bir değerin üstüne yükselen basınç vb. de kapama, Boru askısı, Belirli bir değerin altına düşen basınç vb . de kapayan, Yaylı boru askısı, İki yollu motorlu geçiş vanası, Yaylı boru desteği, Üç yollu motorlu karıştırma vanası, Düzenleyici boru desteği, Dört yollu motorlu (dublex) karıştırma vanası, Yağmur şapkası, Termostatlı geçiş vanası, Toplama hunisi, Genel anlamda valf, ventil, Isıtıcı akışkan gözleme camı, El tekerlekli valf, Yatık açık (imbisat) genleşme deposu, Manivela komutalı valf, Düşey açık (imbisat) genleşme deposu, Pistonlu mekanizma komutalı valf, Genel anlamda pompa, Manyetik alan komutalı (selenoid) valf, Baca çekişi sınırlayıcısı (baca damperi), Motorlu valf, Havalandırma musluğu (pürjör), Diyafram valf, Havalandırma (tesisattaki havanın dışarı atılması), Yüzer şamadıra komutalı valf, Termometre, Serbest geçişli eğik konumlu valf (kosva), Hidrometre, Ağırlıklı güvenlik valfi, Manometre ya da vakummetre, Yaylı güvenlik valfi, Yerel göstergeli sıvı düzey göstergesi, Tek yönlü serbest geçiş valfi (kesme komutalı), Verdimetre, kalorimetre, Tek yönlü serbest geçiş valfi (çek valf) (kesme komutasız), Elektrik anahtarı, Emme valfi (dik valfli sepek), Optik sinyal
MEKANİK TESİSAT DALLARI
Isıtma ve Soğutma Tesisatı (Isıtma Soğutma Boruları, Radyatör, Fancoil, Konvektör, Kazan, Boyler, Eşanjör, VRV, Klima, Chiller…) Havalandırma Tesisatı (Klima Santrali, Egzoz Fan, Üfleme ve Emiş Kanalı, Menfez, Difüzör, Hava Damper, Panjur, Filtre, Susturucu, Kanal Aksesuarları…) Sıhhi Tesisat (Hidrofor, Temiz ve Pis su Boruları, Vitrifiye, Armatür, Pompa, Depo, Su Arıtma Cihazı, Su Yumuşatma Cihazı…) Yangın Tesisatı (Sprinkler, Yangın Dolabı, İtfaye Bağlantı Ağzı, Yangın Bariyeri) Otomasyon TesisatıMEKANİK TESİSAT PROJELENDİRME
Nasıl ki bir bina inşa edilirken mimari projeye ihtiyaç duyuyorsa , mekanik projede aynı şekilde mekanik projeye ihtiyaç duyar. Bu projeler autocad, revit veya başka bir program yardımıyla çizilip paftalar halinde basılır ve imalatta boru veya kanal yollarının geçeceği yerleri belli.
Sıhhi Tesisatlar
Mekanik tesisat ve ekipmanları ile ilgili bir projede proje ekibinin vazgeçilmez elemanlarından birisidir.
Mekanik tesisat ve ekipmanları ile ilgili bir projede proje ekibinin vazgeçilmez elemanlarından birisidir.
Bu konuların hepsi birbiriyle bağlantılı olduğundan, bütün mühendislerin, ekonomik ve uygun bir proje üretebilmeleri için birlikte çaba gerekmektedir.
Sıhhi tesisat ile ilgili projeleri gerçekleştirebilmek için sadece diğer ekip elemanlarından bilgi almakla kalmamalı onlara sıhhi tesisat elemanlarının doğru çalışabilmeleri için gereken bilgileri aktarmalarıdır.
Uzun bir süreden beri, oldukça kesin ve çizimsel yapıdaki belirleyici resimler ve bilgiler elde bulunmaktadır sıhhi tesisat tahmini su gereksinimleri, ekipman için hacimlerinin belirlenmesi, ekipman güçleri, su yükleri, pis ve atık su miktarları, yağmur suyu tahminleri en az yükseklik gibi bilgilere gerek duyar.
Tasarım sürecindeki bu çok önemli genellikle ve olarak önemsenmemektedir.
Yangın Tesisatları
Yangın tesisatı itfaiye gelinceye kadar yangına müdahale etmek, küçük yangınları söndürmek ve itfaiye geldiğinde de ona yardımcı olacak imkânları sağlama görevi yapar.
Yangından doğabilecek can kaybının yanı sıra zararları önlemenin veya azaltmanın en başta gelen yolu, yangına neden olacak faktörleri ortadan kaldırmak ve yangına hemen müdahale edebilecek tedbirleri almaktır. Yine yapılan incelemelere göre yangın güvenlik önemlerinin alınması, yangını söndürme işleminden ve yangının verdiği zararlardan daha ekonomiktir. Bir binayı yanmaz olarak inşa etmek mümkün değildir. O halde yapılacak en akıllıca iş onu güvenli hale getirmektir. Yapmış olduğumuz yangın tesisatında dikkat ettiğimiz hususlar şöyledir; Yangın tesisatı su tesisatından ayrı olarak galvanizli ya da siyah çelik borular kullanılarak yapılır. Boruların olabildiğince düz ve kısa olmasına özen gösterilir.
Yangın dolaplarının montajı için en kolay ulaşabilecek yerleri seçiniz. Yangın kolonunun altında yangın tesisatını ayıran ve daima açık durumda kalması için mühürlenmiş bir vana ve bir tersinmez vana bulunmalıdır. Vana, açık olduğu kolayca görülsün diye yükselen milli türden seçilir ve ancak kumanda ettiği tesisat bölümü işe yaramaz hale geldiğinde ya da bakım ve onarım durumlarında kapatılabilir. Tesisatın en üstünde de borulardaki havanın boşaltılmasını sağlayan bir otomatik havalık bulunmalıdır. Havalık gerektiğinde boruların boşaltılmasını da kolaylaştırır. Borular paslanmaya karşı korunmalıdır. Önce astar sonra koruyucu boyaların yapılması gerekir. Boru güzergâhı dış darbelere açık aşındırıcı etkilerin bulunduğu veya elektriksel tehlikelerin bulunduğu alanlardan geçmemelidir. Boru bağlantı biçimi bağlantı parçaları kullanılarak (fittings) dişli bağlantı, flanşlı bağlantı, kaynaklı bağlantı ya da kelepçeli yivli bağlantı çeşitleri kullanılarak yapılır. Boru türü ve bağlantı biçimi ne olursa olsun standartların gerektirdiği işletme basıncına dayanıklı olmalıdır. Borular hiçbir zaman kendi ağırlıklarını taşımamalıdır. Borular duvar, tavan, yapı taşıyıcı elemanlarına veya özel olarak yapılmış konsollara, boru askılarına, sehpalara veya kelepçeleri ile sabitlenir. Boruların içerisinde keten, inşaat artığı ve metal artıklarının kalmamasına dikkat edilir. Bu artıklar tesisatta tıkanıklıklara neden olabilir.
Yangın Tesisatı, İstanbul Yangın Tesisat, Anadolu Yakası Yangın Tesisat Firmaları, Avrupa Yakası Yangın Tesisat Firmaları, Yangın Tesisat Firmaları, Ataşehir Yangın Tesisatı, Kadıköy Yangın Tesisatı, Şişli Yangın Tesisatı, Üsküdar Yangın Tesisatı